2022.08.13., szombat , Ipoly

Árutőzsde

2016. március 18. péntek • 08:30

Vészesen fogy a repcemagtartalék

Az egy évvel korábbinál kisebb termésük miatt – a feldolgozás mérséklődése ellenére is – vészesen fogy az Európai Unió, a fekete-tengeri országok, valamint Kína és Ausztrália repcemagtartaléka, ami jó pozícióba hozza a kanadai canolát a világpiacon.

A Kanada mellett fő exportőröknek számító Ausztrália és Ukrajna a szezon első felében túladott fölösleges készletei jó részén, így a szezon hátralevő részében Kanada lesz a vezető exportőr a világpiacon. A többivel ellentétben az észak-amerikai ország 5 százalékkal, 17,23 millió tonnára (a globális termelés egynegyede) tudta növelni 2015/2016. gazdasági évi termelését, amelyből rekordmennyiséget, akár 9,7 millió tonnát exportálhat az Oil World szerint.

Bár a Kínába irányuló szállítmányok az ázsiai ország szigorított importszabályozása miatt csökkenhetnek, az Európai Unióba az egy évvel korábbinál csaknem négyszer több, azaz 500 ezer tonna olajmagot adhat el. Ezzel egy időben Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek és Banglades is növelheti Kanadából történő behozatalát.

Az unióba az utóbbi hetekben érkezett nagy volumenű kanadai és ausztrál import valamelyest enyhített a szűkös forrás okozta feszültségen, és a termény májusi jegyzése 350 euró/tonna alá ereszkedett a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) február végén. Az európai készlethiányt ugyanakkor továbbra is jól jelzi a tavalyi termés (májusi határidő) ideihez (augusztusi határidő) viszonyított árelőnye (inverz piac), jóllehet a külpiacról származó készletek belépése miatt a 2015. szeptemberihez képest számottevően csökkent a rés.

Ugyanez volt jellemző a Budapesti Értéktőzsdén is, ahol a 2015. évi termésre az ideinél 2–4 ezer forinttal magasabb árszinten, 106 ezer forint/tonnáért lehetett szerződni, 2016. február 29-én.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.