2022.08.13., szombat , Ipoly

Árutőzsde

2016. augusztus 31. szerda • 08:01

Árutőzsde: Merre forog a napraforgó?

Egyre közelebb vagyunk a napraforgó betakarításához és így érdemes átgondolni, merre is mozdulhat el a napraforgó ára – merthogy az elmúlt időszakban valami történt és ez nem annyira kedvező a termelők számára.

Tavasszal már azt találgattuk, mekkora is lesz a vetésterület? A hivatalos adat, hogy kb. 639 ezer hektár került elvetésre, és ez magasabb volt kb. 12 ezer hektárral, mint ahonnan 2015-ben betakarítottunk. Ez már eleve jelezte, hogy várhatóan nagyobb lesz a termés, mint volt tavaly, hiszen az előző évi 2,5 t/ha-t el nem érő hozamokhoz képest mindenki abban bízott, hogy annál csak jobb lehet.

Az előre-szerződések is ennek megfelelően történtek – jellemzőnek tarthatjuk, hogy 1 t/ha várható termésmennyiség nagyobb részt lekötésre került, és ez mind a termelők, mind a feldolgozók számára jelentett egyfajta biztonságot. Évek óta 350-400 ezer tonna az egy-egy szezon folyamán lebonyolított export, így itthoni feldolgozásra 1,1-1,2 millió tonna között jut. Az import is többé-kevésbé stabilizálódott a 150-200 ezer tonnás szinten, így egyértelmű, hogy a hazai végfelhasználók tevékenysége meghatározó.

Az idei termés mennyisége a legutóbbi becslések és a közvetlen információk alapján is jónak ígérkezik, nem csoda, hogy az értékesítés ismételten élénkebb lett, és a BÉT Áruszekciójában is felpörgött az üzlet; a napraforgóra minden nap volt érdemi ajánlati munka, sőt jelentősen nőtt a nyitott kötésállomány is az elmúlt hetekben.

Az elmúlt két év betakarításának adatait és az idei várható termésmennyiséget nézve nem is meglepő a piac élénkülése, a kedvező időjárás nagyban támogatta a magasabb hozamvárakozások elérését.

Az egyes régiók közötti eltérésben szerepet játszik, hogy tavaly több területen is nagyon alacsonyak voltak a hozamok. Például az Észak-Magyarországhoz sorolt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idénre akár 30 százalékos hozamnövekedés is elképzelhető az előzetes jelzések alapján. Az előrejelzéseknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által gyűjtött és a Gabonaszövetségnél elérhető adatok figyelembevételével készült elemzés azt is jelzi, hogy gyakorlatilag a két nagy gyár körüli régióban az Alföldön szinte alig lesz nagyobb a termés, az egyes megyék adatainak összegzése 897 ezer tonnás idei mennyiséget jelez, szemben a tavalyi 838 ezer tonnával.
A Dunántúlon a kb. 6,5 %-os vetésterület növekedés mellett a várható hozamot is mintegy 20 %-kal várják magasabbra, ennek eredményeként emelkedik a várható termésmennyiség mintegy 27 %-kal.

Ezek alapján nem váratlan, hogy a nemzetközi árak csökkenésével párhuzamosan az itthoni árakban is jelentős elmozdulás lesz. A világpiacokon és főként a Fekete-tenger térségében a tavalyinál jobb termés várható, az ukrán termés szintje soha nem látott, 13,2 millió tonnás rekordot érhet el, 17 %-kal meghaladva a tavalyi szintet. Ehhez csatlakozik az orosz kínálat is, bár ott a 2013-as rekord elérését nem jelezték a korábbi elemzések; a legfrissebb adatok alapján azonban nem kizárt, hogy az összes napraforgótermés meghalad minden eddigi rekordot és eléri a 10 millió tonnát, ami 11 %-os növekedésnek felel meg 2015-höz viszonyítva.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a hazai árak is jelentősen elmaradnak a 2015. évben tapasztaltaktól, és egyelőre nehéz megjósolni, hol lehet a piac alja. Az elmúlt évek terméseinek összehasonlítása alapján már várható volt, hogy nem valószínű a tavalyi árszint megismétlődése és erre utalnak a tőzsdei jegyzések, árak is.

A BÉT Áruszekciójában a napraforgóra folyamatosan vannak jegyzések és így látványos összehasonlítást tudunk tenni az elmúlt évek áralakulásáról. Az októberi szállítási határidőre szóló jegyzéseknél határozottan olyan tendencia látszik kialakulni mint 2014-ben: ahogy július elejétől látható a napraforgónak kedvező időjárás és az optimista előrejelzések túlsúlya, úgy kezd csökkenni az árszint. A nemzetközi eladási lehetőségek, illetve a lehetséges importárak alapján azt várom, hogy az októberi jegyzés nem fog a két évvel ezelőtti szintre esni, de a jelenlegi árszinthez képest még lehetséges némi csökkenés. Az a lenti diagramból is látszik, hogy augusztus folyamán már inkább a stabilizálódás jellemző.

Mi az, ami ezt megfordíthatja? Véleményem szerint csak a növényegészségügyi probléma, amit a csapadékos időjárás és a gombabetegségek megjelenése eredményezhet. A kellő védekezés elmaradása vagy sikertelensége fordíthatja meg a trendet, ha a ténylegesen betakarításra kerülő termés majd jóval kevesebb vagy gyengébb minőségű lesz.

Agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.