2022.08.13., szombat , Ipoly

Árutőzsde

2016. május 09. hétfő • 15:07

Árutőzsde: felbolydult a kukorica piaca

Az elmúlt hetekben nagy mozgás következett be a kukorica piacán és ez több szempontból is váratlannak tűnik és felveti a kérdést, meddig tarthat.

Számba véve az elmúlt napok eseményeit annyira azért nem meglepő a történések sora, inkább annak mértéke, erőssége.

Többen kérdezték tőlem is a kollegák közül, mi ez, ami most történik, ez fundamentálisan megalapozott vagy csak spekuláció.

Visszaolvasva az elmúlt hetek beszámolóit, nem váratlan az árak ilyetén alakulása, hiszen már április elején elkezdődött az USA-ban a pénzügyi alapok korábbi eladási pozícióinak zárása és ezzel együtt az árak elmozdulása a mélypontról. Március végén még nem beszéltünk másról, csak a pénzügyi kilátásokról és a kőolajról. Ez utóbbi ekkor már túl volt a márciusi áremelkedésen, újra mintha elkezdett volna csökkeni és ez terelte a „biztonságosabb” termények felé a befektetők érdeklődését.

Április folyamán elsőként megint csak az USA-beli piacok indítottak be erősödést – folytatódott a pénzügyi oldal aktív részvétele a kereskedésben és már inkább vevők voltak és a vételi pozicíó túlsúlyba került. Az európai kukorica jegyzések március első napjaitól egészen április közepéig közel azonos szinten mozogtak, alig 2 -3 EUR/to-s sávon belül alakultak a napi árszintek. Ezt az időszakot követte az árak elindulása felfelé és ezt a hetet már úgy zártuk a májusi határidőnél, hogy a heti lemorzsolódás ellenére is mintegy 8 EUR/to-val volt magasabb a záróár, mint volt egy hónappal ezelőtt. A csúcspont azonban egy hete volt, akkor még a tegnapihoz képest is 6 EUR/to-val magasabb volt a napi felső érték.

Április folyamán azonban már a fundamentális tényezők is szerepet kaptak. Amint azt korábban említettem, a legjelentősebb piac-befolyásoló tényező Brazília kukorica importigényének megfogalmazódása volt, mivel a második vetésű állományt jelentős forrósággal járó szárazság sújtotta és jelentős termés-kiesést is megfogalmaztak a várakozások. Ez azzal járhat, hogy a 2015/16-os 30 millió tonnát meghaladó export mennyisége után a 2 évvel ezelőtti 20 millió tonna közelébe csökkenhet az exportálható mennyiség a 2016/17-es szezonban. Ezen túlmenően a mostani, rövid távon érvényesülő hatás ott jelentkezett, hogy a korábban „szokásos” második negyedéves brazil export elmaradhat vagy jelentősen csökkenhet és ez már az európai piacokon is jelentőséggel bír.

Ezekkel párhuzamosan nem is annyira meglepő, hogy akinek kell még áru május-szeptember között, az nem várhat tovább és le kell, hogy kösse azt. Április első hetében már volt ennek jele és ismételten megjelentek hagyományos vevőink és elkezdték tesztelni a piacot.

Elsőként még az olasz érdeklődés volt a figyelem középpontjában, de már ekkor is voltak olyan vevőjelöltek a hazai piacon is, akik belföldre kereshették az árut, vagy akkor még inkább csak az árakat tesztelték. Egy hónappal ezelőtt is már megfogalmazódott, hogy az árszint nem versenyképes az export-piacokon, így csak belföld jöhet szóba.

Két-két és fél hete aztán hirtelen megjelent egy nagy vevő, jelentősen megemelve a belföldi árszinteket. Valószínű, hogy nem csak a termelőktől vásárolhatott, hanem kereskedőktől is, hiszen továbbra is látjuk-halljuk az új árszinteket.

Mit is jelentett ez? Az alábbi diagramm is, ami a Budapesti Értéktőzsde Áruszekciójának jegyzését mutatja a 2016. júliusi határidőre, a BÉT közlése alapján, tükrözi az eseményeket:

 A BÉT jegyzése követte a tendenciákat és február elejétől az árak nálunk is március elején érték el mélypontjukat és egészen április közepéig tartott volt a jegyzés. A grafikon alsó részén feltüntetett oszlop a napi forgalmat mutatja – sajnos nem túl sok volt- és ebből is látható, hogy a májusi határidő kifutását követően az érdeklődés már a júliusi határidőre tevődött át. A 43.000,-Ft/to-s árszinttel szemben ma már 47.700,-Ft/to- szintre jutottunk fel.

Ezt azonban nem szabad véglegesnek és állandónak venni, mivel a belföldi kereslet korlátos, nagy esélyét látom annak, hogy az új termésig már nem sok árut fog keresni a végfelhasználó.

A héten megjelentek az export statisztikák is és ebből az tűnik ki, hogy nincs jelentős kiugrás a kivitelben sem és becslésem alapján még hátravan a szezonban legalább 1,3 -1,5 millió tonna, amit exportálni kéne. Ennek azonban továbbra sem látom a rendeltetését, a szokásos nyári piacunk még nem indult be, egyelőre tartottak ott az árszintek. A FOB Fekete-tengeri árak 165,-EUR/to körül vannak és ez alapján a dunai árszinteknek 44.000,- - 45.000,- Ft/to körül kellene lennie és nem közel 3.000,-Ft/to-val magasabb szinten.

Hasonlónak tartom a vagonos kiszállítások esetében is a reális árszintet főleg keleti irányba, míg a nyugati rendeltetésnél előfordulhat olyan igény, ami a magasabb érték közelében van.

Összefoglalva a helyzetet, a különböző tényezők alapján azt látom, hogy a belföldi igények kielégítését követően, ha nem lesz egy jelentős újabb áremelkedés a nemzetközi piacokon, úgy az export célú kereslet nem tudja felszívni a kínálatot a jelenlegi 47.700,-Ft/to-s tőzsdei árszinten illetve a 44.000,- 45.000,-Ft/to közötti telephelyi árakon és akár több ezer forintos árcsökkenés is jöhet.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.