2022.08.13., szombat , Ipoly

Árutőzsde

2016. augusztus 20. szombat • 10:01

Árutőzsde: dönteni kell - kivárás vagy kitartás?

Továbbra is a nagyon lanyha üzletmenet jellemző, érződik a piacokon a nyári hangulat. A betakarítás halad, az eredmények naponta adnak új beszédtémát, de érdemben nem történik sok újdonság.

A hét folyamán továbbra is billeget a mérleg a francia búzatermés csökkenése és a többi térség jobb eredményei között, de egyre inkább az kap nagyobb hangsúlyt, hogy a többletet kell elhelyezni és ez az árcsökkenés irányába hat.

Újabb megerősítést kapott az is, hogy a Fekete-tengeri térség kínálata tovább nőhet, az eredmények jók, és a minőséggel sem lesz olyan probléma, ami fordulatot eredményezhetne. A legfrissebb közlések alapján az ukrán gabona export 2016/17-ben 41 M tonnát érhet el, 8 -9 %-kal többet, mint a megelőző szezon eredménye volt.  A búzaexportból változatlanul Egyiptom részesedett a legnagyobb arányban, kb. 15 %-kal, de a távol-keleti export lassan jelentősebb lesz, a 2015/16-os szezon folyamán az ukrán hivatalos adatok szerint, közel hasonló mennyiség került elhajózásra Thaiföldre is és Indonéziába.

A piacokon az általánosan alacsony forgalmat és a visszafogottságot jelzi, hogy a jegyzések ársávja is nagyon beszűkült. A jellemző 4 -5 euró/t-s sávhoz képest a héten volt olyan nap, amikor a távolabbi határidőre szóló jegyzés, pl. a kukoricánál, alig érte el az 1,0 euró/o-s sávot az alsó és a felső érték között.  

Szinte bármelyik termék jegyzését is néznénk, az alábbi ábrához nagyon hasonló formát kapnánk, a hét elején jellemző árszint körül mozgott minden jegyzés:

A barchart.com által közölt grafikon a párizsi tőzsdén, a MATIF-on jegyzett malmi búzaár alakulását mutatja, 2016. decemberi határidőre, és ezen az ábrán vannak olyan látványos elemek, amelyek a nem a fundamentális elemzéssel foglalkozók számára „jelek” lehetnek további akciók kezdésére.

Az egyik fontos tényező, hogy az elmúlt hat hónapban az árszint inkább a jelenlegi alatt volt és az augusztusban rögzített árszintről inkább lefelé van irány. A júliusi emelkedő tendencia megtört és a technikai elemzések egyik szabálya szerint, ha van egy hirtelen nagy mozgás, akkor az azt követő korrekció legalább a mozgás közepéig történhet meg. Ez azt eredményezheti, hogy ha a következő napokon a jegyzés alsó értéke 168,2 euró/t alá kerül, úgy a következő támasz a 166,- euró/t lehet, ami a júliusi alsó és felső értéknek pont a közepe. Ha ez a szint sem tudja megállítani az árcsökkenést, úgy ismételten van legalább 2-3 euró/t-s csökkenésre lehetőség – csak a grafikonok alakulása alapján.

Ha ezt a folyamatot még a kereslet-kínálati helyzet is erősíti – pl. javul az eladási nyomás a főbb exportőrök részéről –, úgy már olyan további szintekkel lehet illetve kell számolni, ami a jelenlegi árviszonyokat tovább rontja. A MATIF jegyzése elsősorban a francia piac alakulását követi, tükrözi, de a világméretű folyamatoktól természetesen nem különül el, ezért mindenképpen hatással lesz rá az északi félteke globális kínálatának alakulása.

Az EU28 idei búza termését 137,36 M tonnára várja a Strategie Grains elemzése legfrissebb, ezen a héten módosított összesítése alapján, ami a tavalyi rekordhoz képest közel 10 %-os csökkenés ugyan, de ennek túlnyomó része a francia helyzet következménye. Az EU28 13,7 M tonnás csökkenéséből a francia rész 10,6 M tonna, így a tágabb környezet hatása hamarosan érvényesülhet. A mostani német és lengyel adatok 2-3 %-os csökkenést mutatnak, de pl. a cseh eredményeknél már pozitív korrekció volt, felfelé javították az átlagtermés adatokat, akárcsak Szlovákiában vagy Ausztriában.

A világpiaci helyzetet így továbbra is sokkal inkább a többlet határozza meg, nem várható, hogy fordulat következzen be.

Hazai kereskedésünkben is érződik a tartott tendencia – jórészt változatlan árakat lehetett a héten hallani, úgy tűnik az egyik kiemelt feladat a termelők számára most a napraforgó és a kukorica számára a hely biztosítása és ez néha lépéskényszerbe is hozza az árutulajdonosokat.

Bízva abban, hogy az időjárás is kegyes lesz a termelőkhöz, a következő egy hónap még akár javíthat is az eredményeken, így várhatóan bőven meglesz az őszi időszakban a feladat és meg fogjuk haladni a 10 M tonnás termésmennyiséget kukoricából, napraforgóból és szójababból együttesen.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.