2022.08.13., szombat , Ipoly

Agrárpiac

2016. április 13. szerda • 11:01

Volt már jobb is idén a repce felvásárlási ára

Virágzik a repce, a gazdálkodók szerint minden jel arra utal, hogy idén átlagon felüli lesz a termés. Évről évre többet vetettek a növényből a megyében a termelők, idén 8200 hektár körüli a területe. A várható termés több mint felét előre lekötötték a felvásárlók.

A repcetermesztés nem könnyű feladat, nagy szakmai tudást igényel, nagyon érzékeny a növény a hidegre, de a meleg őszre is. Ez az oka annak, hogy a kecsegtető felvásárlási ár ellenére a kisebb termelők nem szívesen bajlódnak az olajnövénnyel.

A Paks környéki gazdálkodók idén is szívesen választották a repcét, mondta Krieser János, a Pusztabír Kft. vezetője. Most úgy tűnik, jól sikerült ez a növény, hiszen az ősz eleji vetést követően sok csapadékot kapott, majd a viszonylag hűvös, esős idő folytatódott egészen március végéig. Hosszú, karos gyökérzete van a repcének, így nagyon jól tudja a csapadékot hasznosítani és a még gyengébb minőségű talajon is jól megél.

A környéken gazdálkodó 11 őstermelővel együtt 450 hektárnyi repcét vetettek a múlt év őszén, mondta Krieser János. Hektáronként 2 tonnás átlaggal számolva 900 tonnát kötöttek le előre a felvásárlókkal, tonnánként 106 ezer forintos áron. Eddig a legmagasabb ár 150 ezer forint körül volt, a jelenlegi jóval ez alatt marad.

Ugyanakkor a búza és a kukorica ára hónapok óta alig mozdul a példátlanul alacsony szintről (38 ezer forint körül van tonnája). Ez az oka annak, hogy tavaly többen döntöttek úgy, hogy inkább az olajos növényekből vetnek többet. Ha a következő 2-3 hétben több lesz a csapadék, akkor repcéből szép termés várható. A növény betakarítási ideje június 20-a körül várható a korai fajtákkal, majd július közepéig a többi fajtát is levágják.

Nagykónyi környékén 260 hektáron érik a repce, 20 hektárral kevesebb ez a terület, mint a tavalyi, de így adta ki a vetésforgó, mondta Korpádi Lajos, a helyi mezőgazdasági zrt elnöke. Minél tovább tart a virágzás, annál jobb, akár hektáronként 4 tonnás, termés is várható. A repce önköltségi ára, hektáronként meghaladja a 200 ezer forintot, és 40 ezerrel kerül többe, mint a búza.

Éppen a magas költség az egyik oka annak, hogy a kisebb termelők nem szívesen bajlódnak ezzel az olajnövénnyel. Mint az elnök mondta, olyan ez a növény, mint a kényes szépasszony, állandóan nézni kell és sokat kell rá költeni. A repce egyébként nagyon jó vetésforgója a kukoricának, ez azt jelenti, hogy jó talajt hagy maga után, így több tengeri terem a helyén a következő évben, viszont öt évente lehet csak ugyanarra a helyre ismét vetni belőle.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.