2023.02.07., kedd , Tódor, Rómeó

Agrárpiac

2017. június 23. péntek • 13:35

Ismét nyomás alá kerülhet betakarításkor a terménypiac

Szembe kell nézniük az alacsony árakkal azoknak, akik nem tudják a terményüket betárolni.

Az elmúlt hetekben rendezték meg a BASF, az Arysta LifeScience Magyarország Kft., a Timac AGRO Hungária Kft. és az AGRO.bio Hungary Kft. együttműködő partnereivel együtt a Karintia Kalászos Roadshow-ra keresztelt fajtabemutatóval egybekötött szakmai rendezvénysorozatot, amely során az ország 5 különböző pontján, teltház előtt mutatták be a bőtermő és prémium őszi kalászos genetikájukat.

- A Karintia Kft. mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdák ne csak információkat kapjanak a fajtákról, hanem szántóföldi körülmények között is lássák azokat – mondta az agrotrend.hu-nak Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője.

Bene Zoltán: a termelőknek gyakorlatias és komplex információra van szükségük – fotó: agrotrend.hu

A Karintia Kft. az elmúlt időszakban Vas megye legnagyobb árbevételi vállalatává nőtte ki magát, országos lefedettségű területi képviselői hálózattal rendelkeznek, ami révén az ország bármely pontján el tudják érni a termelőket. 

A cégvezető elmondta: roadshow-ikat tudatosan úgy építik fel, hogy a Pannon régióra nemesített modern genetikától kezdve a növénytermesztés gyakorlatán át, egészen a betakarításig bemutassák a lehetőségeket a gazdálkodók számára.

- Nem csupán értékesítjük a fajtákat, hanem a piacokat is elemezzük és megkeressük az értékesített vetőmagból származó termés helyét akár Magyarországon, akár Európában, hiszen terménykereskedéssel is foglalkozunk – tette hozzá.

Pirkó Péter: az alacsony árak spekulációra is lehetőséget adnak – fotó: agrotrend.hu

Világszerte egyre nagyobbak a termésmennyiségek, ami ahhoz vezetett, hogy évről évre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárokban.

- A felhalmozódás következtében stagnálnak az árak, ami várakozásra sarkallja a gazdálkodókat, a kereskedőket és a végfelhasználókat is – ismertette a sárkeszi fajtabemutatón Pirkó Péter, a Karintia Kft. Terménykereskedelem Üzletág vezetője.

Az elmúlt 10 évben a terménypiacok szerves részévé vált a tőzsdei árfolyamok követése.

- 2016-ra különösen jellemző volt a kivárás, így csak az éppen szükséges mennyiségeket értékesítették a gazdák, ami által a logisztikának az eddigi évektől eltérően jóval kevesebb idő állt rendelkezésére az árú a rendeltetési helyére történő elszállítására – jelentette ki Pirkó Péter. A folyamat eredményeképpen fuvareszközhiány lépett fel és így felhalmozódott a tárolókban pihenő árualap mennyisége is. Többek között ezek a globális tényezők okozták, hogy a termény értékesítési szerződések nem ritkán több hónapos csúszással fejeződtek be.

A következő években egyértelműen egyre gyarapodó árukészletekre és a felhasználás tekintetében is óriási növekedésre lehet számítani.

- Várhatóan a betakarítás ideje alatt ismét nyomás alatt lesz a piac, így aki nem tudja terményét betárolni, alacsonyabb áron lesz kénytelen értékesíteni a terményét – hangsúlyozta a szakember.

A modern genetikák és a jobb alapanyagok azt eredményezik, hogy szinte minden növény esetében emelkedik a tömegtermelés aránya. A Karintia Kft. kitörési pont gyanánt egyre nagyobb hangsúlyt fektet a sörárpa, a durum búza- és az organikus bioalapanyagok felvásárlására, ami az idei évben is gyümölcsözővé válhat.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.