2023.02.07., kedd , Tódor, Rómeó

Agrárpiac

2018. augusztus 02. csütörtök • 13:27

Globálisan zuhantak az élelmiszerárak

Az utóbbi évek legnagyobb árcsökkenéseit mutatta ki a FAO árindexe.

Óriásit zuhantak az alapvető mezőgazdasági termékek árai júliusban a termékcsoportok csökkenéseit követően. A legnagyobb változások a cukor és tejtermékek áraiban mutatkoztak meg - adta hírül a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).


Az idei index júniusig folyamatos növekedést mutatott - fotó: FAO

Az előző havi FAO árindex 3,7%-ot - 168,8 pontra - esett a júniusihoz képest, amely a legnagyobb árcsökkenés a tavalyi év óta.

A szervezet FAO élelmiszerár-indexe havonta követi a nemzetközi piacok öt legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozásait.

A FAO cukor árindexe 6 %-ot zuhant, amire három éve nem volt példa. A szakértői magyarázatok szerint erről leginkább India és Thaiföld - jelentős cukortermelő országok -  jobb termelési kilátásai tehetnek. Az árzuhanást viszont visszavette a Brazíliában várt alacsony kibocsátás jóslata.

A gabonaár indexe 3,6%-ot esett, amellyel a 2017-ben mért szintje alá került. A búza és a kukorica kereskedelmi jegyzései július végére megerősödtek, de ez sem tudta megakadályozni csökkenésüket. A rizs kereskedelmi jegyzései pedig egész hónapban csökkentek.

A növényi olajok indexe 2,9 %-kal szintén csökkenést mutat, amely a fél éves csökkenési folyamatának egy újabb állomása, ezzel pedig az utóbbi évek egyik legalacsonyabb szintjét érte el.

Erről nagymértékben a gyengélkedő szójabab piaca tehet, amelyen a Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi vitája sem segített.

A repceolaj júliusi erősödését, a biodízel-gyártók által generált nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kilátásai eredményeztek.

A hús árindexe 1,9 %-ot csökkent, viszont a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt módosult az iránya, ami által drágult a marhahús exportja.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.