Óriásit zuhantak az alapvető mezőgazdasági termékek árai júliusban a termékcsoportok csökkenéseit követően. A legnagyobb változások a cukor és tejtermékek áraiban mutatkoztak meg - adta hírül a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Az idei index júniusig folyamatos növekedést mutatott - fotó: FAO
Az előző havi FAO árindex 3,7%-ot - 168,8 pontra - esett a júniusihoz képest, amely a legnagyobb árcsökkenés a tavalyi év óta.
A szervezet FAO élelmiszerár-indexe havonta követi a nemzetközi piacok öt legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozásait.
A FAO cukor árindexe 6 %-ot zuhant, amire három éve nem volt példa. A szakértői magyarázatok szerint erről leginkább India és Thaiföld - jelentős cukortermelő országok - jobb termelési kilátásai tehetnek. Az árzuhanást viszont visszavette a Brazíliában várt alacsony kibocsátás jóslata.
A gabonaár indexe 3,6%-ot esett, amellyel a 2017-ben mért szintje alá került. A búza és a kukorica kereskedelmi jegyzései július végére megerősödtek, de ez sem tudta megakadályozni csökkenésüket. A rizs kereskedelmi jegyzései pedig egész hónapban csökkentek.
A növényi olajok indexe 2,9 %-kal szintén csökkenést mutat, amely a fél éves csökkenési folyamatának egy újabb állomása, ezzel pedig az utóbbi évek egyik legalacsonyabb szintjét érte el.
Erről nagymértékben a gyengélkedő szójabab piaca tehet, amelyen a Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi vitája sem segített.
A repceolaj júliusi erősödését, a biodízel-gyártók által generált nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kilátásai eredményeztek.
A hús árindexe 1,9 %-ot csökkent, viszont a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt módosult az iránya, ami által drágult a marhahús exportja.
agrotrend.hu / FAO