2022.08.13., szombat , Ipoly

Agrárpiac

2018. január 23. kedd • 15:34

Ezek a lehetőségeink a napraforgóban

Bár a napraforgóolaj csak a harmadik legnagyobb mennyiségben előállított növényi olajféle, és aránya is mindössze 8 százalékos a világ növényi olaj termelésében, számunkra nagy jelentőségű az, hogy tud-e tovább fejlődni piaca, és azon belül milyenek a mi lehetőségeink.

Oroszország, Ukrajna és Argentína állítja elő a világ napraforgómag termelésének több mint felét, és előbbi kettő közvetlen hatással lehet a magyar piacra is - véli az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. 

A világpiac vevői oldalán az EU, India, Törökország és Egyiptom kereslete a meghatározó, de mögöttük az összes fejlett piacon gyorsuló ütemben nő a kereslet amióta a pálmaolaj megítélése rohamosan romlik. Az előállításával okozott környezeti károkra reagálva az Európai Parlament 2021-től megtiltaná a pálmaolaj üzemanyag célú felhasználását az EU-ban - nyilatkozta Fórián Zoltán az agrotrend.hu-nak.

Az elmúlt öt évben harmadával csökkent a napraforgó ára a világpiacon, ami a piacon árvezetőnek számító pálmaolaj kínálatának növekedésével függ leginkább össze. A növényi olajok világpiaci árnyomása a növekvő termelésnek köszönhető, aminek 60 százalékát a pálmaolaj képezi.

Forrás: IMF

Az elmúlt négy évben egy 35-40 forintos sávon belül mozgott a napraforgómag kilogrammonkénti felvásárlási ára Magyarországon. Ami azt jelenti, hogy trendszerűen nem változik.

Ez, annak fényében, hogy a szántóföldi növények, elsősorban a gabonafélék nem ilyen trendet mutatnak, elegendő motiváció a területének növelésére. Márpedig az rendkívül látványos. Tavaly elérte a 700 ezer hektárt, ami több mint duplája a kétezres évek eleji területnek, és tovább emelkedik.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

Ami pedig még ennél is örvendetesebb, az a termésátlagok folyamatos emelkedése, és világcsúcsra törése. Ez azt bizonyítja, hogy a hazai napraforgó termelés technológiai színvonala javul.

Forrás: KSH

Véleményünk szerint, a stabil jövedelmezősége miatt népszerű napraforgó tovább fogja emelni súlyát a szántóföldi növénytermesztésben. Az árak jelentős emelkedésére rövidtávon nem számítunk.

Ukrajna közelsége, a romániai termelés bővülése azonban felveti annak veszélyét, hogy a hazai felvásárlók kedvező import lehetőségekhez jutnak, ami komoly kockázati tényező a hazai termelőkre nézve.

agrotrend.hu / Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő - Erste Agrár Kompetencia Központ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.