2022.09.29., csütörtök , Mihály

Hírek

2022. augusztus 12. péntek • 16:12

Tizenöt méter vastag jég tűnt el 10 év alatt egy svájci hágón

Több mint 2000 év után került felszínre egy jég borította svájci hágó, a Glacier 3000 gleccserrégió területén található Zanfleuron.

A hágót 2012-ben még 15 méteres jég borította. Az átjáró által elválasztott Scex Rouge és Zanfleuron gleccserek idén az elmúlt tíz nyár átlagánál háromszor többet vesztettek vastagságukból - írta az Infostart. Szakértők szerint a Zanfleuron-hágó szeptember végére lesz teljesen jégmentes.

A tudósok úgy becsülik, a Vaud és Valais kantonok közötti, 2800 méter magasan fekvő keskeny földdarabot legalább 2000 éve, valószínűleg azonban még ennél is régebb óta borítja jég. Mauro Fischer, a Berni Egyetem glaciológusa szerint további kutatások nélkül azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a 6000 évvel ezelőtti, utolsó interglaciális időszakban a hágó valóban jég alatt volt-e.

Fotó: pixabay.com

A Glacier 3000 régiót kezelő szervezet beszámolt arról is, hogy a változások már a közeljövőben is jelentősen befolyásolják a télisportokat, eddig például a Zanfleuron gleccseren a Scex Rouge gleccser alsó végénél lévő ülőliftig lehetett síelni.

Bernhard Tschannen, a Glacier 3000 kötélpályákért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy az új helyzetben meg kell fontolni, miként alakíthatják át a meglévő infrastruktúrát. A következő 10-15 évben várhatóan a Scex Rouge gleccser helyét egy természetes tó foglalja majd el, amely előreláthatólag körülbelül tíz méter mély lesz, térfogata pedig eléri a 250 ezer köbmétert.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.