2022.08.13., szombat , Ipoly

Hírek

2022. július 06. szerda • 14:44

Fazekas napok kezdődnek csütörtökön az őrségi Magyarszombatfán

Fazekas termékek minősítésével kezdődik meg csütörtökön a XXI. Fazekasnapok rendezvénysorozata a Vas megyei Magyarszombatfán, pénteken pedig a magyar fazekasság jelenével és jövőjével foglalkozó konferenciát rendeznek az őrségi településen - közölte az MTI-vel a község polgármestere, aki maga is fazekas mester.

Albert Attila elmondta: nem véletlenül adták a "Biztos jövő vagy végjáték" címet a konferencia nyitóelőadásának, hiszen egy olyan hazai támogatási rendszer és szabályok bevezetésére lenne szükség, amely segíti a magyar népi fazekasság értékeinek megőrzését és megfelel uniós normáknak is.


Forrás: Facebook /  Fazekas napok Magyarszombatfán

Hozzátette: Magyarországon csaknem ezren foglalkoznak jelenleg fazekassággal, de csupán néhány százan lehetnek, akiknek a napi megélhetését is képes biztosítani ez a szakma.

Magyarszombatfa polgármestere kitért arra is, idén már huszonegyedik alkalommal rendezik meg az őrségi fazekasok a Magyarszombatfai Fazekasnapokat, melynek idén is elmaradhatatlan része a szombaton 10 órakor megnyíló vásár, illetve az azt kísérő vásári programok, kézműves bemutatók, a fazekas mesterek korongozó versenye, illetve a látványégetés.

A fazekas mesterek korongozó versenyének második fordulóját, majd eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartják, délután népzenei és néptánc együttesek váltják egymást a színpadon, fellép például a Pannónia Citerazenekar és a Szökős Néptáncegyüttes, este pedig az Előretolt Helyőrség zenekar ad koncertet.

 

A vaol.hu-n olvastuk:

– A péntek számunkra nagyon fontos nap lesz – szögezi le rögtön Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere, elismert fazekasmester. – Szakmai napot tartunk Biztos jövő, vagy végjáték címmel, amelyen a magyar fazekasság jelene és jövője kerül szóba. A tanácskozáson részt vesz V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, az Agrárminisztérium és a Nébih szakemberei, a hazai szakmai szervezetek, az iparkamara és a fazekasság képviselői, valamint kerámiaiparialapanyag-forgalmazók is.

– Külön öröm és megtiszteltetés, hogy a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti kollégiumát 34 fővel köszönthetjük a XXI. fazekasnapokon – tette hozzá a polgármester. Szombaton és vasárnap – a vásár két fő napján – is lesz kulturális műsor, emellett korongozási bemutatók, versenyek és látványégetések is várják a látogatókat. Pénteken este hagyományos fatüzes boglyakemencében égetnek, szombaton pedig redukciós égetési bemutató lesz. Idén negyven fazekas alkotó, alkotói közösség, -műhely érkezik a rendezvényre, rajtuk kívül szép számban lesznek helyi terméket árusítók is – tájékoztatott a polgármester. Szarvas József színművész jóvoltából fát is ültetnek, Petőfi híres körtefájáról kerül egy csemete Magyarszombatfára.

agrotrend.hu / MTI, VAOL

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.