2022.09.29., csütörtök , Mihály

Hírek

2022. augusztus 12. péntek • 14:05

Bejelentették Magyarország legnagyobb beruházását

Magyarországra érkezik a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) – a hírt Magyar Levente jelentette a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be. A beruházás összértéke 3000 milliárd forint, mintegy 221 hektár területen, közel 9000 embernek ad majd munkát.

Az elektromos akkumulátorok piacának vezető szereplője, a kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) közölte, hogy 7,34 milliárd eurós beruházással akkumulátorprojektet indít Magyarországon. A Debrecenben fog megépülni az üzem, ami Magyarország történetének legnagyobb beruházása lett, hiszen mintegy 3000 milliárd forintnak felel meg a beruházás értéke a jelenlegi árfolyamon, a gyártóüzem építése pedig már idén megkezdődhet. A hírt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be, Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook oldalán. 

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy „a mai napon egy több mint két éves tárgyalássorozat végére tettünk pontot, aminek eredményeképpen megvalósul hazánk történetének valaha volt legnagyobb beruházás. A kínai CATl, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Magyarországon, Debrecenben hozza létre második  európai üzemét”. Az államtitkár ezt követően kiemelte, hogy a beruházás mintegy 221 hektár területen, közel 9000 embernek ad majd munkát.

Fotó: wikimedia

3000 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN TÖRTÉNIK MAJD A BERUHÁZÁS.

„Ma abban állapodtunk meg, hogy a beruházás Magyarországra, azon belül Debrecenbe fog érkezni. Ezt követi majd a CATL belső eljárásrendje szerint a cég részvényesei tanácsának a jóváhagyása, és amikor ez megszületik akkor tudjuk majd a beruházás összes részletét nyilvánosságra hozni”. Az államtitkár leszögezet, hogy egy kínai beruházásról van szó, méghozzá az elektromos járműipar területén, ami alátámasztja, hogy „a kormány helyes döntést hozott akkor, amikor meghirdette a kínai nyitás stratégiáját, és az elektromos járműipart a magyar gazdaságfejlesztés egyik fő tengelyeként határozta meg”.

Közelben a német autógyárak

A kínai vállat a közleményében hangsúlyozta kiemelte, hogy Magyarország stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai kapcsolatokkal, hosszú múltra visszatekintő autóiparral és számottevő versenyképes munkaerővel büszkélkedhet, így tökéletes választás számukra. A CATL második európai akkumulátorgyára számára.

Mivel a magyarországi üzem közel van vevői – például a Mercedes-Benz, a BMW és a Volkswagen – autógyárához, a CATL képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, továbbá fejleszteni tudja globális termelési hálózatát és hozzájárul az e-mobilitás, valamint az európai energetikai átállás felgyorsításához – olvasható a közleményben, amit a Portfólió szemlézett.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.