2022.08.13., szombat , Ipoly

Szántóföld

2016. augusztus 28. vasárnap • 13:06

Meleg őszt remélnek a pluszhozamokhoz

Napokon belül elindulhat a napraforgó betakarítása. Bár a viharok egyes országrészekben jelentős károkat okoztak a táblákban, a tavalyihoz képest így is tíz százalékkal magasabb termésmennyiséget várnak a gazdálkodók. A kukorica állapota is ígéretes, a termelők 8 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak. Ha beigazolódnak a várakozások, akkor idén több mint nyolcmillió tonna kerülhet a magtárakba, ami az elmúlt évek egyik legjobb eredményének számít.

Kedvező képet mutatnak a hazai kukoricatáblák, a termelők egyelőre hektáronként 8 tonnás átlagterméssel számolnak. Ha a várakozások beigazolódnak, a teljes hazai kukoricatermés meghaladhatja a 8 millió tonnát 2016-ban. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a kilátások biztatóak, a 8 millió tonnás termés az elmúlt évek átlagához képest kiemelkedőnek mondható. Általában 6 millió tonna kerül a magtárakba, a legmagasabb elért eredmény pedig 9 millió volt – mutatott rá.

A kukorica érésének jót tesz a nyár végi meleg és száraz időjárás is. Bár országos szinten akár kiemelkedő is lehet az idei termés, az egyes régiók közt jelentős eltérések vannak a becslést illetően. Az éghajlati viszonyok és az időjárási viszontagságok mellett az egyes táblák minőségét a talaj, a tápanyagszint és a technológia is befolyásolja. Azok a gazdálkodók, akik professzionális szinten foglalkoznak kukoricatermeléssel, idén jó termésre számíthatnak, míg azok, akik nem fordítottak elég figyelmet a kártevők elleni védekezésre, alacsonyabb hozamokkal számolhatnak – mondta el a szakember.

A viharok ugyanis elsősorban azokat a táblákat döntötték meg, amelyeket korábban az úgynevezett kukoricabogár korábban már károsított. – A kártevő ellen nemcsak vegyszerekkel lehet védekezni, hanem a vetésforgó megfelelő alkalmazásával is – jegyezte meg. Míg a kukoricatáblák csupán kisebb részében tettek kárt az erős széllel kísért nyári viharok, a napraforgót helyenként alaposan megtépázta az ítéletidő. Ennek ellenére az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb termésre számítanak a gazdálkodók.

Tavaly ugyanis az aszály miatt sok helyen nem tudtak rendesen fejlődni a növények, így a vártnál kevesebbet takaríthattak be a gazdák. Az előzetes becslések szerint idén hektáronként átlagosan 3 tonna termés kerülhet a magtárakba, ami a teljes, 600 ezer hektár körüli vetésterületet figyelembe véve 1,8 millió tonnás összmennyiséget jelent.

Vancsura József szerint a gazdálkodók most végzik el a vegyszeres érésgyorsítást a napraforgótáblákon. Ezt követően 5-6 napon belül elindulhat az aratás. Szeptember elejéig meleg, száraz időjárása lenne szükség, a napraforgó termését ugyanis az olajtartalom alapján minősítik. Most mindenki attól tart, hogy ebben az évben nem biztos, hogy meg tudja ismételni a termés a tavaly elért magas olajtartalmat. Az előző évben megszakítások nélkül érett a napraforgó, míg idén a száraz, meleg időjárást rendre megszakította egy-egy csapadékos, hűvösebb periódus. A sok eső miatt túl nagyok és nehezek a tányérok, ezért minden gazdálkodó azon dolgozik, hogy minél előbb kiszáradjon a növény. A gombabetegségek ugyanis esős, ködös időszakban jelentősen elszaporodhatnak – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az árakkal kapcsolatban elmondta: a kukorica esetében a néhány hónapig tartó drágulás után ismét alacsony szinten vannak az árak, egy tonnáért hozzávetőlegesen 40 ezer forintot kínálnak a felvásárlók. A napraforgóért még több pénzt várhatnak a gazdálkodók, az átlag 96 és 110 ezer forint között mozog, a kiváló minőséget azonban akár 120 ezer forintért is el lehet adni tonnánként.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.