2022.08.13., szombat , Ipoly

Szántóföld

2016. augusztus 30. kedd • 07:28

Megismétlődhet az a szégyenteljes állapot, ami a búzánál

Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke állítja: a 25 ezer hektáron termesztett napraforgónál és a nagyjából 70 ezer hektárnyi kukoricánál is megismétlődhet az a szégyenteljes állapot, ami a búzánál. A felvásárlási árak alacsonyak, a somogyi gazdálkodók kiszolgáltatottsága tovább nőtt.

– Nincs ráhatásunk a kereskedelemre, viszont szakmai szervezetként gyakran hallatjuk a hangunkat - hangsúlyozta Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke. – Nem engedhetjük meg, hogy az agrárvállalkozások folyamatosan méltatlan helyzetbe kerüljenek. Számos cég vegetál, erősen kétséges, hogy fennmarad jövőre. S az egészben az a borzasztó, hogy alapvetően nem szakmai hibák sorozata vagy egyéb hiányosságok vezettek ide, hanem a nyomott felvásárlási árak, a tőkehiány, a hihetetlenül nehéz piaci helyzet. Egyesek gyakran a kaotikus, kusza gazdasági állapotokra panaszkodnak és személyesen is azt tapasztalom: ember legyen a talpán, aki megtalálja a kiutat.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője úgy fogalmazott: nehéz kisakkozni a következő lépést ebben az ágazatban. Vegyes képet mutat a somogyi napraforgó, hektáronként 3-4 tonna körüli terméssel számolnak, ahol súlyosabb következmények nélkül megúszták a természeti csapást. Máshol viszont a szél, a vihar, illetve a gombabetegségek következtében várhatóan megcsappannak a hozamok, s számos vállalkozásban 1,5-2 tonna körüli átlaggal kalkulálnak. A felvásárlási árak csökkentek, míg korábban nagyjából 110-115 ezer forint körüli összegről szóltak a napraforgó szerződések, most már 98-100 ezer forintos ajánlattal állnak elő egyes kereskedők. A kukoricánál sem rajzolódik ki ígéretes kép: jelenleg tonnánként 38-40 ezer forintos ár korántsem mondható kedvezőnek.

– A jövedelmezőség ennél a növénynél is csökkent az elmúlt időszakban - mondta. – Ezt csupán két adattal támasztom alá: megyénkben évekkel ezelőtt 90 ezer hektáron termett a kukorica, most 70 200 hektáron. Nem szükséges ahhoz nagy jóstehetség, ha ebbe az irányba haladnak a folyamatok, akkor zsugorodhat a termőterület. Megnyugtató volna, ha a mezőgazdaságban bekövetkeznének azok a régóta sürgetett fordulatok, amelyek a termelők megerősödését szolgálhatják

S milyen eszközei vannak az érdekképviseletnek? – Baranyai szerint megoldási javaslatokat dolgoznak ki egy-egy súlyos probléma kapcsán, s - mint az utóbbi időben is számos esetben látszott - igyekeznek gyorsan reagálni egy-egy ágazati felvetésre. Nem zárható ki, hogy a közeljövőben újabb demonstrációt szerveznek az állattenyésztők.

Egy somogyi gazda panasza szerint a nyugat-európai gazdák helyzete irigylésre méltó. Ők ugyanis az év elején tudják, hogy a nyáron miként alakulnak a gabonafelvásárlási árak, s ennek tudatában pontosan tervezhetnek. – Sajnos, szerintem a hazai gazdák gyakran kiszolgáltatottabbak, mint sok más országban - emelte ki. – Ezen a téren is gyökeres fordulatra van szükség, különben még inkább romlik a gazdálkodók anyagi pozíciója. Manapság sokan felróják: nincs összefogás. Ha a kisebb gazdaságok együttműködnének és például 3-5 ezer tonna gabonát kínálnak eladásra, egészen más lenne a tárgyalási pozíciójuk, mint amikor külön-külön kopogtatnak be a kereskedőhöz.

agrotrend.hu / sonline.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.