2022.08.13., szombat , Ipoly

Szántóföld

2020. május 12. kedd • 09:23

A repcepiac jelenlegi állása

Az olaj- és a repcepiac súlyos nyomás alatt van a koronavírus-válság és az egész energia- és bioenergia-piacra gyakorolt hatás miatt.

A szegmensben az összes fontos alapanyag árai zuhantak, mivel a súlyos globális recesszió esetén a globális energiaigény lényegesen alacsonyabb – akár egyharmaddal is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Természetesen ennek negatív következményei vannak a biodízel és az etanol, valamint a kapcsolódó mezőgazdasági nyersanyagok, például repcemag, szójabab, pálmaolaj, kukorica és cukor keresletére és áraira. Ezenkívül, válság kezd kibontakozni az Egyesült Államok és Kína között a koronavírus elterjedésének okain. Egyre több kereskedő és elemző fél attól, hogy ez új kereskedelmi konfliktusokat és büntetővámokat eredményezhet.

Fotó: pixabay.com

Szárazság, hideg és kártevők – a várható betakarított mennyiség továbbra is csökken

A legfrissebb előrejelzői vélemények szerint a repcetermés csak 17,02 millió tonna lesz az unióban. Az előző előrejelzéshez képest ez egy óriási 570 000 tonna korrekció. Az Egyesült Királyság továbbra is szerepel ebben az előrejelzésben, a betakarítás mennyisége a jelenleg várhatóan 1 millió tonna.

A britek nélkül legfeljebb 16 millió tonna európai repcetermésre számíthatunk. Az Európai Bizottság számításai szerint azonban a repcemag-fogyasztás (az Egyesült Királyság kivételével) körülbelül 21 millió tonna. A majdnem 5 millió tonnás hatalmas ellátási rést például Ukrajnából vagy Ausztráliából származó behozatalnak kell fedeznie. A jelenlegi szezonban az Európai Unió már 5,2 millió tonna repcét importált. Ebből csaknem 1 millió tonna Németországba került. A fő beszállítók Ukrajna, Kanada és Ausztrália voltak.

A május eleji esőzések nem voltak elegendőek, és az aszály komoly problémát jelent. A német Raiffeisenverband (DRV) a német repce betakarítását áprilisban 3,3 millió tonnára becsülte – más elemzők csupán 3,1 millió tonnát. A tavalyi 2,85 millió tonnás katasztrofális betakarítást követően a német gazdák az elmúlt 24 év második legrosszabb repcetermésére számíthatnak.

Új kereskedelmi háború, rekord export Brazíliából

Eddig azonban a repceárak alig reagáltak az európai repcepiac jelentéseire. Különösen észrevehető ez május elején, amikor a Washington és Peking közötti növekvő feszültségek aggodalmakat vettek fel az amerikai szójabab Kínába irányuló exportja miatt. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szerint, a Kínával kötött kereskedelemről szóló megállapodás most csekély jelentőségű, és új vámokkal fenyegeti Kínát.

További nyomást gyakorolt a szójaárakra a fehérjetakarmányok gyengébb piaca az Egyesült Államokban. Itt a koronavírus kitörése a vágóhidak bezárásához és az állatok leöléséhez vezetett. A Brazíliából származó magas szója export mennyiség szintén befolyásolta a szójaárat és ezáltal a repceárat is.

A kőolaj árának növekedése segíthet a repceárakon

A repce ára a közeljövőben kissé javulhat a világpiacon, miután a kőolaj ára is emelkedett - és így a bioenergia piacnak is jobbak a kilátásai. Múlt kedd óta az északi-tengeri olaj ára csaknem 10 százalékkal emelkedett, 29,3 dollár/hordóra, az amerikai könnyűolaj WTI pedig több mint 10 százalékkal 22,4 dollárra.

A szójabab árán eddig nem segített a nyersolaj árának emelkedése. Számos elemző és kereskedő félelme túlságosan erős az Egyesült Államok és Kína közötti új kereskedelmi konfliktusokkal szemben. Ha ezek a félelmek megerősítést nyernek, ez valószínűleg ismét csökkentené a repce árakat is.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.