2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2022. szeptember 21. szerda • 17:42

A kiváló búzatermés titka: elegendő tápanyag a megfelelő időben

Az őszi búza kiegyensúlyozott tápanyagellátást igényel.

Optimális fejlődéséhez feltétlenül szükséges az őszi NPK+S, vagy NP+S alaptrágyázás ahogy azt kísérleteink is bizonyították ide kattintva megtekintheti szántóföldi kísérleteink eredményét).

Miért fontos az NPK+S alaptrágyázás?

  • A talajban a foszfor és a kálium gyakran a növények számára nehezen felvehető formában van jelen, ezért célszerű a tápanyagokat a növények számára azonnal felvehető műtrágyákkal biztosítani.
  • A nitrogént is csak megfelelő foszfor-ellátottság esetén tudják jól hasznosítani a növények.
  • A káliumnak a télállóságban van kiemelt szerepe. Számos élettani hatása közül az egyik leglényegesebb, hogy javítja a növények vízgazdálkodását, ezáltal fokozza a stressz- és fagytűrést.
  • Kén: A növényeknek már egészen fiatal korban is szükségük van kénre a fotoszintézisben szerepet játszó klorofill felépítéséhez és a fehérjeképződéshez.
  • Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a nitrogénre, mely elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárbaindulás fázisában.
  • Az ősszel kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyiségét befolyásolja a fajta. Fajtabúzáknál 40-50 kg/ha az ajánlott dózis, hibridbúzáknál ez az érték magasabb, akár 50-60 kg/ha is lehet.

Tápanyag-ellátási javaslatunk búzára:

* amennyiben a csapadékviszonyok lehetővé teszik a tápanyagfelvételt

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással, akár a gazdaság teljes területére, és komplett vetésforgókra készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

Keresse prémium termékeinket a www.borealis-lat.com weboldalon, illetve üzletkötőinknél.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.