2023.06.05., hétfő , Fatime

Fórián Zoltán

2020. május 14. csütörtök • 08:29

Milyen lesz a gabonaár?

Legutóbb január végén írtam e rovatban a gabonaárakról. Akkori címe ma is aktuális: „Meddig tudja tartani magát a búzaár?” Pedig a helyzet azóta enyhén szólva is bonyolultabbá vált. A szokásos előrejelzés a cikk végén.

Ahogy közeledünk a betakarításhoz, annál nagyobb az izgalom a gabonapiacon. Az aszály „keze ismét betette a lábát”. Sajnos, nyugaton több volt a napokban az eső, míg hozzánk alig jutott.

A chicagói búzaár még mindig ötödével magasabb, mint egy évvel korábban, de trendjében immár két hónapja csorog lefelé. A kukorica ára a világpiacon már a tavalyi szintje alatt van és még lefelé tart. Ideje tájékozódni, és felkészülni az aratáskori helyzetre. Az ilyen sosem látott piaci viszonyok között, mint az ideiek, a piaci informáltság jelentősége tovább növekszik.

Újabb csúcson a búzatermelés, de…

Gondolok például arra, hogy a globális búzakészletekkel kapcsolatos számok emelkedést mutatnak a 2019/20 és a 2020/21-es szezonban is (International Grains Council). Az emelkedő készletszint pedig még akkor is kemény korlátja az árak emelkedésének, ha közben a felhasználás is növekszik. A búzapiacot az amerikai és európai – bár enyhülő – aszályhelyzet, a Fekete-tengeri kínálat szűkülése (exportkorlátozások) és a járvánnyal összefüggő szállítási nehézségek jellemzik, miközben a nagy vevők kezdenek nagyobb tenderekkel megjelenni a piacon. A termelés a 2020/21-es gazdasági évben minden jelentős termelő régióban emelkedni fog. Ennek köszönhető az újabb történelmi csúcs. A fogyasztás is újabb csúcsra emelkedik. Ennek legnagyobb hajtóerői India és Kína, de Észak-Afrika és a Közel-Kelet is hozza a szokásos bővülését. Lassul viszont a kereslet bővülése a Szub-Szaharai övezetben és Dél-Kelet Ázsiában. A készletbővülésben a két legnagyobb raktározó Kína és India jár az élen. Kína, a készletek több mint felét bírja, de Indiában is történelmi csúcson vannak.

Az EU kisebb búzatermése és romló nemzetközi versenyképessége révén kevesebbet fog exportálni, aminek az oroszok örülhetnek a legjobban. Ukrajnában csökken a vetésterület és az export is korlátos szeptemberig. Ebbe a kukorica növekvő takarmányozási célú felhasználása is szerepet játszik.

Az árelőrejelzésekhez azt is tudnunk kell, hogy az exportőrök készletei viszonylag szűkek, és a búza árára a kukorica (és fordítva) is komoly hatást gyakorol.

Beütött az olajár

A kukorica világpiacán az etanolgyártás igényeinek visszaesése, valamint a dél-amerikai szezonális kínálat növekedése (és a brazil reál gyengülése) nyomás alatt tartja az árakat, amelyek így már a takarmánygyártók igényeinek is megfelelnek. Bár a készletek várhatóan 2019/20-ban is csökkennek, a kukoricaárak csak a gazdaság globális újraindulása, az üzemanyag-kereslet és ár emelkedésével tudnak majd érdemben emelkedni. Az elmúlt két héten látott chicagói emelkedést még nem nevezném trendnek.

2020/21-ben a nagy termelőknél termelés növekedés és exportbővülés várható. Ebben a fent már említett búzával szembeni versenyképesség játssza a főszerepet. Így várhatóan a felhasználás is emelkedik, bár kisebb mértékben, mint a termelés, ezért akár – több év után – ismét emelkedhet a kukoricakészlet az év végén.

Forrás: KSH

A koronavírus miatt kialakult globális vészhelyzet megváltoztatta életünket, gondolkodásunkat. Ráadásul a legtöbb esetben, pozitív irányban. Erre a hullámra fel kell ülni. A járvány enyhülésével lassan visszatér életünk a megszokotthoz, de nagyon fontos, hogy ne a régi kerékvágásba lépjünk vissza. Azok a lépések, amelyeket a válság kényszerített ránk, jórészt racionálisak, érdemes szokásunkká tenni. Ilyen például a vásárlások ritkítása, átgondolása, a gyakori kézmosás és a személyi higiénia erősítése, de ilyen a készletezési módszerek átgondolása, az üzemen belüli folyamatok átgondolása és a környezet kímélete.

A fogyasztói gondolkodás fejlődése előkészíti a talajt az olyan fejlesztéseknek, amelyek az egészséges életmódot támogatják. A tömegélelmiszerek piacából most fog tudni kiemelkedni a funkcionális termékek egész sora. Miért? Azért, mert a vásárlók jelentős része elkezdte használni a fejét. Ehhez igazodni kell a termelőknek, feldolgozóknak is. A hozzáadott érték rendszerint a magasabb jövedelmezőség szinonimája.

A pandémiás helyzet mindenütt erősítette az alapvető élelmiszerek iránti igényt. Ebben a liszt és a kenyérfélék élén jártak. Először a pánikvásárlások idején, amikor a felhalmozás történt, majd a válságvásárlások idején, amikor a csökkenő fizetőképesség és a spórolás miatt nyúlnak többet a fogyasztók az alapvető élelmiszerek felé.

Tekintve a fentiek együttes hatását, az Erste Agrár Kompetencia Központ arra számít, hogy a búza ára leginkább stagnálni fog az előttünk álló hetekben, míg az aratás után némileg mérséklődni. Ez - várakozásaink szerint - aratáskor 50 ezer forint körüli átlagos árat jelent. A kukorica előrejelzésünk ettől abban különbözik, hogy ott az árcsökkenést hamarabb várjuk, és gyakorlatilag az aratásig folytatólagosan fenntartjuk.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.